اعلان حریق (Fire Alarms)

اعلان حریق (Fire Alarms): یک سیستم اعلان حریق برای تشخیص و کشف آتش از طریق نظارت بر تغییرات محیطی طراحی می شود. به طور کلی سیستم اعلان حریق اتوماتیک، دستی یا به صورت هردو می باشد. اعلان حریق به منظور اطلاع مردم برای تخلیه در صورت آتش سوزی از طریق آژیرها استفاده می شود. 1) […]

یک سیستم اعلان حریق برای تشخیص و کشف آتش از طریق نظارت بر تغییرات محیطی طراحی می شود. به طور کلی سیستم اعلان حریق اتوماتیک، دستی یا به صورت هردو می باشد. اعلان حریق به منظور اطلاع مردم برای تخلیه در صورت آتش سوزی از طریق آژیرها استفاده می شود.

1) شستی‌های اعلام حریق (Manuall Call Point)

این شستی­‌ها برای اعلام حریق دستی ساخته شده ­اند و در دو نوع فشاری معمولی و شیشه­‌ای می­‌باشند. در هر دو نوع در حالت عادی کنتاکت شستی باز است (N.O) و در حالت اعلام حریق یک مقاومت سری با شستی که مقدار آن معمولا 470 اهم است در مسیر به طور موازی با مقاومت انتهای خط قرار می گیرد و مقدار مقاومت معادل به حدود 380 اهم می­‌رسد و جریان افزایش می­‌یابد و این از نظر سیستم یعنی اعلام حریق.

در نوع شیشه­‌ای شستی تحت فشار قرار دارد و با شکسته شدن شیشه آزاد شده و کنتاکت بسته می­‌شود. شستی معمولا دارای سوئیچی برای ری‌ست (reset) کردن می‌­باشد تا بعد از استفاده از شستی بتوان دوباره آن ­را به حالت عادی بازگرداند. محل نصب شستی­‌ها باید در مسیرهای خروجی ساختمان و در دسترس و در معرض دید باشد تا احیانا اشخاص برای به صدا درآوردن سیستم اعلام خطر به محل وقوع حریق نزدیک نشوند و به سمت خروجی­ها بروند. فاصله­‌ی نصب شستی­‌ها حداکثر 30 متر و ارتفاع نصب 1.4 متر از کف می باشد. روی شستی‌­ها کلمه­‌ی Fire نوشته می­‌شود و به رنگ قرمز می باشند.

در هر زون حفاظتی حداقل یک پوش باتن می­‌بایست وجود داشته باشد. استاندارد BS5839 Pt2-1988 استاندارد جامع برای این تجهیز می­‌باشد. تمام پوش باتن‌های موجود در یک سیستم اعلام می­‌بایست دارای یک ساختمان باشند و نیاز به شکستن با چکش نباشد، بلکه با فشار، شیشه شکسته شده و پوش باتن فعال گردد. زمان اعلام پس از فشار دادن شستی نباید بیش از 3 ثانیه طول بکشد، اما زمان اپتیمم [بهینه] یک ثانیه می­باشد. Reset شستی فقط بایستی با تعویض شیشه امکان پذیر باشد.

(در سیستم Conventional) و این کار بایستی توسط افراد ماهر و متخصص انجام پذیرد. پوش باتن در آشپزخانه­‌های طبخ غذا و محل­های کثیف نبایستی نصب گردد. البته در شستی­‌های جدید به جای شیشه از طلق استفاده می­‌شود و در این صورت نصب آن در آشپرخانه مجاز می­‌باشد. هم­چنین در محل­های آتش­زا پوش باتن‌ها در سیستم­ آدرس‌­پذیر نبایستی تاخیر مرسوم را داشته باشد ولی با این حال زمان حداکثر سه ثانیه حد مجاز می­باشد.

 2) منبع تغذیه (Power Supplies):

منبع تغذیه یا به صورت ترانس کاهنده به همراه مدار یکسوسازی داخل پانل قرار می گیرد و یا به صورت مجزا از بیرون پانل کنترل متصل می­شود. ولتاژ خروجی منبع تغذیه معمولا 24 ولت DC و قدرت جریان دهی آن حدود 2 آمپر است. قدرت جریان دهی منابع تغذیه­ی جداگانه حدود 3 تا 6 آمپر است و در دستگاه­های بزرگ و در دستگاه­های بزرگ با تعداد Zone بالا استفاده می­شود. در مواقع قطع برق منبع تغذیه­ی اظطراری که معمولا عبارت از 2 عدد باطری خشک (بدون نیاز به سرویس و نگهداری) 12 ولت می­باشد که به طور سری بسته می­شوند تا 14 ولت DC را تامین کنند.

در حالت عادی که برق 220 ولت وصل است سیستم باطری­ها را شارژ کرده و برای مواقع قطعی برق نگه می­دارد و هنگاه بروز قطعی برق به طور اتوماتیک وارد مدار می­شوند بسته به تعداد زون­های تابلو اصلی در آمپر ساعت­های مختلفی استفاده می­شوند. برای تابلوهای 2 زون باطری­های 2 آمپر ساعت و برای تابلوهای 4 الی 12 زون 7 آمپر ساعت و برای تابلوهای 12 الی 24 زون باطری 12 آمپر ساعت مناسب می­باشد. معمولا باطری­ها در داخل تابلو کنترل قرار می­گیرند. بعد از نصب سیستم باید باطری­ها را قبل از اتصال پانل شارژ کرد و سیستم را با باطری­های شارژ شده روشن نمود.

برای تغذیه­ی الکتریکی سیستم اعلام حریق باید خط جداگانه­ای در نظر گرفته شده باشد و بر روی فیوز و کلید تغذیه­ی اصلی حتما باید جمله­ی «خط اعلام حریق، کلید قطع نشود» با وضوح کامل نوشته شده باشد.

در برخی محصولات آژیرها و فلشرها به صورت جداگانه و در برخی دیگر به صورت ترکیبی ساخته می شوند.

دیدگاه کاربران

(بدون دیدگاه)

دیدگاهتان را بنویسید

فهرست