سیگنال (علامت) های اعلان آتش (Fire Alarm Signalling)
از:سیگنال (علامت) های اعلان آتش (Fire Alarm Signalling): سیگنال (علامت) های اعلان آتش عبارت اند: 1) پیجرهای اعلان آتش (Fire Alarm Paging) وسیله های کارامدی هستند که در زمان و هزینه صرفه جویی می کنند. پیجرها برای هشدار به متصدیان مسئول آتش نشانی استفاده می شوند بدین صورت که یک پیام به متصدیان مورد نطر […]
از:سیگنال (علامت) های اعلان آتش (Fire Alarm Signalling):
سیگنال (علامت) های اعلان آتش عبارت اند:
1) پیجرهای اعلان آتش (Fire Alarm Paging)
وسیله های کارامدی هستند که در زمان و هزینه صرفه جویی می کنند. پیجرها برای هشدار به متصدیان مسئول آتش نشانی استفاده می شوند بدین صورت که یک پیام به متصدیان مورد نطر به منظور اطلاع آنها از محل دقیق آتش شناسایی شده در یک ساختمان فرستاده میشود و از تخیله گسترده و غیر ضروری ساختمان ها جلوگیری می کنند.
2)سیستم های اعلان آتش برای ناشنوایان (Impaired Alert Systems)
این سیستم ها برای اعلان آتش به افراد ناشنوا یا دارای اختلالات شنوایی با استفاده از حواس های لامسه یا بینایی استفاده می شوند. دستگاه های ویبراتور متصل به یک سیستم اعلان مرکزی در هشدار به افراد ناشنوا به عنوان جایگزین کارآمد آژیرها به شمار می روند.
3) آژیر (Sounder)
هر سیستم اعلام حریق دارای یک مدار صوتی اعلام حریق (آژیر) میباشد. که به وسیلهی دیودهایی همیشه چک میگردند تا مبادا قطعی در مدار به وجود آید.
آژیرها وسایل خبری صوتی هستند که هنگام بروز حریق به صدا در میآیند. ساختمان آنها الکترونیکی بوده و معمولا پلاریزه (دارای مثبت و منفی) میباشند. نصب آنها به صورت سقفی یا دیواری میباشد. حداقل صدای آژیر باید 65 دسیبل یا 50 دسیبل بیشتر از صداهای محیط باشد. مقدار قدرت صدا برای استراحتگاهها 75 دسیبل میباشد. در صورتیکه آلودگی صوتی یا حجم وسیع محل حفاظت، امکان شنیدن صدای آژیر را برای تمام پرسنل ممکن نسازد، افزایش تعداد آژیرها و بالابردن توان آن بایستی مراعات شود. در مکانهای پر سر و صدا به ازای هر 30 ثانیه اعلام بایستی 5 دسیبل توان آژیر زیادتر شود. در محلهایی که افراد ناشنوا تردد دارند استفاده از چراغ دور گرد یا فلاشر نیاز میباشد.
در محلهایی که دربهای بسته وجود دارد (مثل ادارات) حداقل توان آژیر بعد از عبور از درب 75 دسیبل باشد. صدای آژیر میبایست منحصر به فرد بوده، یعنی از صدای آژیر خطر سرقت یا ناهار و … متمایز باشد. در پانلهای جدید جهت مرسوم (Conventional) جهت اطمینان بیشتر از مدارات دوبل (دو مدار آژیر) استفاده میگردد. استفاده از مدار انتهایی جهت جلوگیری از قطعی مدار ضروری است. قابل ذکر است که در برخی محصولات آژیرها و فلشرها به صورت جداگانه و در برخی دیگر به صورت ترکیبی ساخته می شوند.
معمولا صدای آژیرهای ساخته شده در فاصلهی یک متری حدود 100 دسیبل است. معمولا به همراه بعضی از آژیرها چراغ فلاشر هم تعبیه میشود تا در صورت پر سر و صدا شدن محیط و شنیده نشدن صدای آژیر چراغ فلاشر افراد را متوجه بروز حریق بنماید. تغذیهی آژیرها معمولا 24 ولت DC میباشد و هنگام آلارم جریان حدود 160 میلیآمپر میکشند ولی در حالت عادی جریان آنها چند ده میلی آمپر است. در محیطهای پر سر و صدا (محیطهای کارگاهی و صنعتی) از آژیرهای موتوردار(Siren) استفاده میشود که فرکانس خروجی 1000 تا 1800 هرتز را دارند و صدای قوی تولید میکنند. رنگ آژیرها معمولا قرمز میباشد.
4) فلشر (Flasher)
این چراغها با نور ثابت یا چشمک زن (Flash) و هم چنین به صورت ثابت یا گردان ساخته شدهاند و معمولا به رنگ قرمز هستند و در دو محل نصب میشوند:
الف) در پاگردهای راهپله یا در راهروها:
در پاگردهای راهپله یا در راهروها چراغهای فلاشری نصب میگردند که موازی با آژیرها بسته شدهاند و همراه آژیر به کار می افتند و به آنها چراغ Strobe Light میگویند. افراد ناشنوا در ساختمان با دیدن نور این چراغها میتوانند متوجه بروز حریق بشوند یا در صورت از کار افتادن احتمالی آژیرها این چراغها بروز حریق را مشخص می کنند. بعضی از این چراغها ممکن است با آژیر یکجا باشند. تصویر چند نمونه از آنها را میبینید:
ب) در بالای سردرب واحدها یا اتاقها:
ممکن است در بعضی مواقع خود زون دارای قسمتهای متعددی باشد و هنگام بروز حریق نیاز به تشخیص دقیقتر محل حریق داشته باشیم. مثلا در آپارتمانهایی که هر طبقه یک زون میباشد و خود دارای چند واحد است و یا در هتلها که اتاقهای متعددی در هر طبقه وجود دارد برای تشخیص دقیق محل حریق از چراغ Remote Indicator استفاده میگردد. این چراغها بالای درب هر واحد نصب میشود و تغذیهی مثبت آن از مثبت منبع تغذیه و منفی آن از پایهی مخصوص چراغ ریموت در دتکتورهای آن واحد میباشد. این پایه روی دتکتور با حرف R مشخص میشود. در صورت عمل کردن دتکتور این چراغ نیز روشن میشود.
5) سیستم هشدار صوتی (Voice Alarm Systems)
سیستم هشدار صوتی (گاهی اوقات بعنوان سیستم صوتی تخلیه نیز نامیده می شود) برای ایمنی کارکنان و عموم مردم نصب می شود. این سیستم در تخلیه موثر یک منطقه و یا ساختمان در یک آتش سوزی یا سایر موقعیت های اضطراری کمک کننده است. تحقیقات ثابت کرده است که در مواقع اضطراری اگر مردم یک پیام قابل فهم و روشن را دریافت کنند، بدون سردرگمی و یا وحشت واکنش نشان می دهند.
این پیام ها در یک سیستم هشدار صوتی ذخیره می شوند. زنگ های اخطار قدیمی فقط هشدار می دادند، و ماهیت شرایط اضطراری را مشخص نمی کردند و مردم را در حالتی نامشخص رها می کردند و اغلب دارای عواقب مرگباری بودند. یک سیستم هشدار صوتی، دستورات واضح و قابل فهم را فراهم می کند. این روش تضمین می کند که حتی پرسنل آموزش ندیده و عموم مردم به سرعت و بصورت کارآمدی محل را تخلیه کنند.
سیستم هشدار صوتی در هر زمان مورد نیاز (زمان های اضطراری) کار می کند، بنابراین در همه ی زمان ها تحت نظارت است. این سیستم همچنین توسط باتری هایی که شارژ کامل هستند و بطور منظم چک می شوند، حمایت می شوند و حتی در صورت قطع برق، سیستم به کار خود ادامه می دهد.
ترکیبی از پیام های از پیش ضبط شده ی واضح و پخش اطلاعیه ها بصورت زنده (برای ناحیه های انتخاب شده) یک خروج کنترل شده و مرحله به مرحله را سبب می شود. روش های تخلیه مرحله ای مناطق انتخاب شده را قادر می سازد تا به نوبت تخلیه شوند که طبیعتا ناحیه هایی که در خطر بیشتری هستند در ابتدا تخلیه می شوند و بقیه مناطق اطراف آن در نوبت قرار می گیرند. سیستم هشدار صوتی بصورت خودکار عمل می کند و در زمان نیاز براحتی توسط افسر آتشنشان یا نگهبان ساختمان قابل کنترل و هدایت است.
6) آژیرهای صوتی پیشرفته (آژیر سخنگو)
این آژیرها دارای پیام های صوتی ضبط شده ای هستند که همزمان با صدای آژیر پخش می شوند.
دیدگاه کاربران
(بدون دیدگاه)